Övrigt

43 kilo socker och 85 kilo kött

Har gått och grunnat på en sak ett tag.

Vi äter 43 kg socker per år. Per person. Det är drygt 800gr i veckan.

Vi äter 85kg kött per år. Per person. Låter mycket. 1,6 kg i veckan eller 230 gram om dagen. Låter mycket. Fast inte så mycket om man jämför med sockret.

Vi bör enligt livsmedelsverket äta 500 gram frukt och grönt om dagen. Och det finns studier som hävdar att 7-800 vore mer optimalt. Det låter mycket. I alla fall om man har som ambition att variera lite och äta mer grönsaker än frukt. Tänk på att en påse babyspenat väger 60 gram. Kan ju naturligtvis äta två tre små huven broccoli istället (vilket skulle ge en del andra spännande vinster som kräver ett helt eget inlägg) men varje dag blir det kanske tjatigt. I vilket fall som helst så når långt ifrån alla upp till de rekommenderade 500 grammen.

På samma sätt når inte alla upp till 43 kg socker per år. Skillnaden är att de 43 kg är ett genomsnitt på Sveriges befolkning. Dvs några äter mindre, kanske nästan inget alls. Andra äter mer.

I den bästa av världar skulle vi inte tillsätta socker i mat eller äta fikabröd, godis och glass. Men nu gör de flesta av oss det. Kanske det dock är dags att på allvar ta en funderare på hur mycket socker vi vill äta. WHOs rekommendation är 25gram per dag dvs 9 kg per år. Ska man nå dit krävs lite eget tänkande och några aktiva val. Ett av våra aktiva val är frukostdryck. Numera dricks det vatten eller osötat te istället för juice. Och det är inga som helst protester. Nån gång ibland lyxar vi till det med choklad. Egengjord inte oboy. Jag gör min choklad på 5 dl kokosdryck, 1 tsk socker och 1-2 msk kakao. Den är sötad javisst, men otroligt mycket mindre sötad än oboy.

Jag funderar nästan varje dag på aktiva val i sockerdjungeln. Och det smittar på barnen så klart. Stora trollungens kommentar när jag berättade om de 43 kilona var ”men mamma det är inte vi, andra äter mycket mer socker än vi gör, du behöver inte oroa dig”

Fast jag oroar mig.

Lämna en kommentar